TERAPIFORM
Jeg indtænker og – når det er hensigtsmæssigt – bruger gerne naturen i de samtaler, terapi og supervision, jeg tilbyder i min praksis.
Der kan ganske givet foregå mange gode samtaleforløb ved én-til-én sessioner i et hyggeligt kliniklokale.
Jeg har dog i de senere år fundet belæg for at inddrage naturen som værktøj i behandlingen, og har i 2016 taget modulet “Naturen som ressource i behandling og sundhedsfremme” og i 2019 modulet “Programmer og aktiviteter for naturbaseret sundhedsfremme og behandling for forskellige målgrupper” ved Københavns Universitet, med diverse praktiske eksempler på sundhedsfremme og terapeutiske, naturbaserede aktiviteter for forskellige målgrupper, koblet med relevante teorier.
Natur giver ro i sindet, og forskningen viser da også, at naturen har en mentalt helsebringende virkning.
To professorer i miljøpsykologi, Rachel og Stephan Kaplan, kalder ligefrem naturen for “en ladestation for de mentale batterier”.
Der er evidens for at brug af naturen i behandlingen, bl.a. kan medvirke til
- hurtigere restitution
- bedring af fysisk tilstand
- reducering af smerte
- hurtigere stress-reduktion
- forbedret humør
- reduceret depression
- reduceret aggression

Jeg vil bestræbe mig på, at arbejde omhyggeligt med naturens effekt, når jeg tilrettelægger et naturterapeutisk program.
Det skal dog pointeres, at ikke alle mennesker er trygge i naturen, og de opsøger den måske sjældent, hvilket kan gøre det svært at bruge naturens effekt på netop deres psykiske velvære.

Terapeutiske samtaler i naturen
